Dünyanın en güçlü arama motoru olan Google, satın alma, bilgi edinme, fiyat araştırma, karar verme, araştırma, ödev yapma, içerik oluşturma vb hemen hemen birçok konuda artık ilgili sürecin başladığı ve belki de netleştiği kanal pozisyonundadır. 1 günümüz geçmiyor ki dilimizde Google kelimesi olmasın. Birbirimize konuşurken, bir yerlerde sunum yaparken, bir arkadaşımıza ürün önerirken, dedikodu yaparken illa ki Google kelimesini kullanır olduk. Bu kullanım oranın yüksek oluşu da bize Google’ın ne denli güçlü olduğunu göstermektedir.
10 sene öncesine kadar bu süreçler için gazete, televizyon, tanıdık, konu komşu gibi kanallara danışan bizler şimdilerde bu kanalların yerine Google’ı tercih eder olduk. Bu yer değişimi ile bunun farkına varan marka ve firmalar da karar verme süreçlerini etkilemek ve farklı kazançlar elde etmek için Google’da üst sıralara çıkmanın yollarını arar oldu.
Bu arayışın en kolay yolu olan Google Adwords şimdiki adıyla Google Ads üzerinde neler yapılmalı, SOFTWAREPLAS ne gibi hizmetler verebilir bu konulardan bahsedeceğiz.
Google Ads’in temel çalışma prensibi doğru kullanıcı ile doğru hizmet veya ürünü bir araya getirmektir. Bu eşleştirme dahilinde Google, Google Ads platformunu kullanan işletme işe bu işletmenin ürün veya hizmetlerine benzer ürün veya hizmet arayan kullanıcıları buluşturmayı amaçlar. Bu buluşturmayı bir görüntülü reklam ya da arama motoru üzerinde listelenen sonuçlar ile yapabilir. Görüntülenen banner tasarımlar veya listelenen arama sonuçları ile karşılaşan kullanıcı eğer reklam alanlarında verilen sonuçlara tıklamışsa işletmenin bu reklamlar için ayırdığı bütçeden belirli bir oranda keserek süreci ilerletir. Bir sonraki adımda ise eğer bir dönüşüm hedefi konmuşsa bu dönüşüm hedefi dahilinde bir başka kesinti de yapabilir. Dönüşüm konusunu daha detaylı bir şekilde yazının devamında anlatacağız.
Google Ads üzerinde her işletme tipi ve ürün çeşidi için uygun bir reklam modeli mevcuttur. Bu çeşitlilik ve amaçlar dahilinde Google Ads’te temelde 4 reklam modeli mevcuttur. Bunlar;
olarak listelenebilir.
Arama Ağı Reklamları: Google’da herhangi bir arama yapıldığında arama yapan karşısına duruma ve arama yapılan kelimeye göre yüzlerce sonuç çıkar. Bu sonuçların içinde hem ücretli hem de organik sonuçlar listelenir. Sayfanın en başında ve en sonunda listelenen, daha belirgin yazı tipi ile vurgulanan ve içeriği daha farklı olanlar ücretli yani Google Ads aracılığı ile verilmiş reklamlardır.
Görüntülü Reklam Ağı: Görüntülü reklam ağı, Google’ın verdiği bilgilere göre 2 milyondan fazla web sitesi ve video uygulamadan oluşan bir reklam grubudur. Bu ağ ile dünya genelinde internet kullanıcılarının %90’ına ulaşılabilir. Bu ağ ile hedef kitleler için gösterim sağlanabilecek özel banner reklam alanlarına erişim sağlanır.
Bununla birlikte web sitenizi daha önce ziyaret eden ziyaretçileri Google Ads Remarketing yani yeniden pazarlama listeleri tekrar tekrar hedefleyebilirsiniz.
Google Display Network ile hem daha düşük bütçelere daha düşük maliyetlerle erişirken hem de ilgili hedef kitleniz için daha büyük marka bilinirliği oluşturabilirsiniz.
Video Reklamlar: Google Video Reklamları, yine Google Ads Paneli kullanılarak verilir. Burada temelde iki kullanım biçimi vardır. Birincisi videolar içinde beliren banner tasarımları veya size ait video içeriklerin tanıtımı. Belirli kriterler dahilinde hazırlanan banar görseller hedeflenen Youtube video, video kanalları ve farklı hedef kitlelerin ilgilendiği videoların içinde yer alabilir. Bunların bir bakıma televizyonda gördüğümüz bant reklamlar gibi düşünebilirsiniz. Youtube üzerinde ya da videoların yerleştirildiği web siteleri üzerinde belirli periyotlar halinde beliren görseller olarak tanımlayabiliriz.
Uygulama Reklamları: Google arama ağına dahil olan mobil uygulamalar yine bu ağa üye olan web siteleri mantığı ile çalışır. Ağa dahil olan uygulama belirli kriterler dahilinde uygulama sahibinin belirlediği alanlarda reklamların gösterilmesine izin verir.
Google Ads temelde ne kadar ekmek o kadar köfte algısıyla çalışır. Tabi ki sadece reklamlara en yüksek bütçeyi ayırmak yeterli değil. Yukarıda bahsettiğimiz ve birçok başka detayla birlikte bu süreç ilerletilir.
Bizim Google Adwords için verdiğimiz bir isim var. “KELİME BORSASI”. Bu yapıyı borsada işlem gören kağıtlar ya da döviz kurları gibi düşünebilirsiniz. Borsayla veya dövizle ilgilenenler bilir. Bu işlemler esnasında hızlı karar alma ve doğru analiz yeteneği ne kadar önemli ise Google Reklamları için de süreç hemen hemen aynı şekilde işler. Elinizde 100 birim bir bütçe mevcut diyelim. Bu bütçeyi arama ağında mı yoksa görüntülü reklam ağında mı kullanılacağına, hangi kitlelere veya cihazlara daha fazla bütçe ayrılacağına, ayrılan bütçenin hangi kitlelere göre bölümleneceğine ve bunun gibi birçok değişkene bağlı olarak bölümleneceğine karar verilmelidir.
Eğer bütçelerin boşa gitmesini istemiyorsak reklamlarımı açtım artık müşteri bekleyeyim algısında olunmamalıdır. Bu iş hem sabır hem de emek işidir. Reklamlarınızın doğru optimize edilmesi için her gün bu iş için mesai harcanması gerekir.
Google üzerinden oluşturacağınız reklamlarda kampanya alt yapısını oluşturmak için anahtar kelimeler oldukça önemlidir. Başarılı ve etkili bir Google kampanyası oluşturmak için Google Keyword Planner (Kelime Anahtarı Planlayıcısı) kullanmak etkili olacaktır. Anahtar kelime, oluşturduğunuz reklam kampanyasında hedef kitlenize ve diğer internet kullanıcılarına sunduğunuz ürün veya hizmeti tanıtmaya yönelik belirlenen kelime ya da kelime öbeklerine denir.
Belirleyeceğiniz anahtar kelimelerinin en önemli amacı Google üzerinden oluşturacağınız reklam kampanyalarının ne zaman, nerede ve nasıl görüntüleneceğini belirlemektir. Bu sayede ilgili kelime ya da kelime grupları kullanılarak yapılan google aramalarında sizin reklamınız ön plana çıkararak potansiyel müşterilerinizin dikkati çekmek amaçlanır. Google Keyword Planner Tool aracılığı ile seçilen anahtar kelimeler, reklamlarınızı potansiyel müşteri kitlenize gösterimini amaçlar.
Örneğin bir ürün özelinde araştırma yapan bir kullanıcı o ürün için en çok arama sağlanan kelimeleri kullanacaktır. Sizlerde reklam kampanyasında bu kelimelere yer verdiğinizde benzerlik göstereceğinden kullanıcının karşısına çıkmanız sağlanır. Bu yüzden ilgi ve alakanın yüksek olduğu ve kaliteli anahtar seçimi yapmanız gerekir. Doğru anahtar kelime ya da kelime gruplarını kullanarak oluşturduğunuz reklam kampanyalarında hem daha etkili ve verimli sonuçlar elde eder hem de yüksek reklam maliyetlerinden kaçınmış olursunuz.
Google Ads kampanyalarında çok fazla anahtar kelime kullanmak yerine kaliteli, doğru ve aranma hacminin yüksek olduğu anahtar kelimeleri kullanmak gerekir. Google reklamları oluşturulurken belirlediğiniz hedef kitlenin ilgi alaka düzeyleri, kullanıcı alışkanlıkları, arama yöntemleri gibi pek çok etken göz önünde bulundurulur. Bu yüzden reklam kampanyanızı oluştururken ürün ya da hizmet araştırmasında en çok aranan kelimenin kullanılmasına özen gösterin.
Kelime arama hacmi, google üzerinden yapılan aramalarda o kelimenin ne kadar arandığını gösteren bir veridir. Aranma hacmi geçmiş verileri gösterirken gelecekteki verilerin de şekillenmesine yardımcı olur. En yüksek aranma hacmi bulunan kelime ya da kelime grupları ile reklam oluşturmak reklamın etkisini artıracaktır. Google Ads reklamında kullanılan anahtar kelime ile kullanıcı aramasında kullanılan anahtar kelimenin uyumlu olması durumunda araştırma yapan kullanıcıya gösterilir.
Google Ads reklamları oluştururken kullanılan anahtar kelimelerinde bir de negatif anahtar kelime grupları vardır. Bu negatif anahtar kelimeler ise kullanıcıların yaptığı hangi aramalarda reklamların karşısına çıkmaması gerektiğini vurgular. Özellikle markalara yönelik kelimeler reklam kampanyalarında negatif anahtar kelime olarak kullanılabilir. Çünkü kullanıcı zaten ne alacağını bilerek araştırma yaptığı için bu kullanıcıları hedeflemek yanlış olacaktır.
Google Ads kampanyalarının sağladığı avantajlardan bir tanesi de yeniden pazarlama reklamlarıdır. Remarketing olarak ifade edilen yeniden pazarlama reklamları, web sitenize gelen müşterilerin site içerisinde gezindikten sonra herhangi bir aksiyon almadan siteden çıkış yapan kullanıcılara gösterimi sağlanan bir reklam modelidir. Remarketing amacı; bir müşteri web sitesini ziyaret ettikten sonra satın alma davranışı sergilemediğinde bu kullanıcılara markayı hatırlatmak için yeniden reklam gösterilmesini ifade eder.
Yeniden pazarlama reklamında amaç kullanıcıları teşvik ederek hatırlatma sağlamaktır. Diğer reklam modelleri ile bağlantılı olarak yürütülen remarketing reklamının sağladığı avantajlar da oldukça fazladır.
Google Ads’in yeniden pazarlama yaparken hedeflediği kullanıcıları şu şekilde sıralayabiliriz:
Verilen reklamlar, harcanan bütçeler sonrasında illa ki pozitif yönlü sonuçların alınması her reklam verenin ana hedefidir. Bu hedeflerin tutması, bütçelerin doğru kullanılması adına SOFTWAREPLAS Ulusal Reklam Ajansı ihtiyaçlarınızı çözümler sizler için tasarlar kurumsal hizmet ağına erişmek ve daha fazla bilgi almak için, Bizimle İletişime Geçin