Web teknolojilerinin gelişmesi ve mobil cihazların hayatımızda her geçen gün daha büyük yer kaplaması ile bu teknoloji 2010 yılından sonra iyiden iyiye bir lüksten çok bir ihtiyaç olmaya başladı. Hem kullanıcı alışkanlıklarının değişmesi hem de internet kullanım seviyelerinin artması ile günümüzde mobil uyumlu web siteleri hemen hemen her firma tarafından tercih edilen en önemli özelliklerin başında yer aldı. Bu gelişmeler ve değişmeler ışığında “Mobil uyumlu web siteleri nelerdir, ne gibi türleri vardır?” gibi sorulara yanıt vereceğiz.
İnternet kullanımının 80%’den fazlası ve her geçen gün daha fazlası mobil tarafa kaymaktadır. İster kurumsal bir web sitesi ister e-ticaret sitesi ister landing page bir tasarım olsun, günümüzde internet sitelerinin kullanıcıları daha çok mobil interneti tercih etmektedir. Bu tercihlerin birçok sebebi mevcut ancak sebepleri ne olursa olsun kullanıcılarını mobil ortamlarda doğru ve yeterli şekilde karşılayamayan firmalar hem müşteri hem de ciro kaybına hazır olmalıdır. Her zaman söylediğimiz ve Google’ın da üzerine basa basa belirttiği gibi önemli olan fayda sağlamak. Bu faydayı sağlamanın en başında gelen maddesi ise responsive tasarım. Düşünün, internetten satış yapmaya çalışıyorsunuz ve web sitenize mobil cihazından giren kullanıcı için mobil uyumluluğu olmayan bir site karşılama yapıyorsunuz. Sizce kullanıcı onlarca rakibinizin olduğu bu alemde ne kadar sabırlı olur. Biz size söyleyelim, maksimum 7 saniye. Her zaman önce empati yapmanız ve kullanıcı senaryolarını iyi belirlemeniz çok önemli.
İnternet kullanım oranlarının her geçen gün mobil cihazlara kayması ile arama motorlarının da mobil cihazlar üzerinde eksiksiz ve sorunsuz çalışan web sitelerine verdiği önem artmaktadır. Google artık açık açık makalelerinde mobil cihazlara uyum sağlamayan, mobil cihazlarda sorun yaşayan web sitelerine farklı bir gözle bakacağını açıklamaktadır. Mobil uyumlu web siteleri için Google tarafının getirdiği onlarca farklı kriter yer almaktadır. Bu kriterlerin birçoğu olmazsa olmaz kriterler iken bazıları ise eğer bunları tamamlarsak sitenin Google tarafında daha değerli olacağını işaret etmektedir. Burada Google’ın kriterleri genel anlamda kullanıcı deneyimlerini temel almaktadır. Kullanıcılar web siteniz içinde ne kadar “mutlu” ise sizin siteniz Google gözünde o kadar değerlidir.
SOFTWAREPLAS olarak ele aldığımız projelerin tamamında GT Metrix kriterleri hedeflenmektedir. Bu hedef kapsamında amacımız geliştirdiğimiz web sitelerinin 95 üzeri puan almasıdır.
Google’ın kendi verdiği veriler ışığında Amerika Birleşik Devletleri’nde akıllı telefon sahiplerinin %96’ü yerel bilgilere telefonlarından erişmektedir. İşin ilginç tarafının mobil aramaların %72’sinin ise evden ya da iş yerinden yani sabit bir internet ağına bağlanarak yapıldığı tespit edilmiştir. Bu bize ilgili kullanıcıların masa üstü bilgisayara erişebilmelerine rağmen aramalarının çoğunu mobil cihazlar üzerinden yaptıklarını göstermektedir.
Özet olarak mobil cihaz uyumluluğu olmayan web sitelerinin mobil cihaz uyumu olan web siteleri karşısında pek bir şansı yoktur.
Mobil uyumlu web sitesine sahip olma süreci aslına bakılırsa bir web sitesinin yapımının başında düşünülmesi gereken bir adımdır. Tasarımı yaparken mobil uyumluluğu düşünerek bu ile başlamalısınız. Pek çok kişi ya da kurum önceliği masa üstü görünüme verse de temel hedef mobil cihazlar olmalıdır.
Sahip olduğunuz web sitesi eğer mobil uyumlu değilse ve siz bu web sitesini mobil uyumlu hale getirmek istiyorsanız önünüzde iki yol var. Birincisi ve bizce doğru olmayan yol; mevcuttaki web sitenizin sahip olduğu yazılım dili dahilinde mobil versiyonunun yapılması. Diğer ve bizim önerdiğimiz yol ise yeni bir web sitesine sahip olmanızdır. Bazı projeler için mevcuttaki web sitesinin mobil uyumlu hale getirilmesi daha pahalı olabilir. Hem eski bir teknolojiye sahip bir web sitesine sahip olup hem de daha fazla bütçe ayırmanız yerine yepyeni bir web sitesi ile bu süreci daha sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
İhtiyaç duyduğunuz, Sahip olduğunuz web sitelerinizin optimizasyon çalışmaları ve geliştirilmesi için bizimle iletişime geçin